logo Erfgoed Rijssen-Holten

Nieuws

Zangavond in het Riessens dialect in de Schildkerk

Donderdag 7 maart 2024 is door de Werkgroep Biebel in 't Riessens een zangavond met psalmen en gezangen in het Riessens, gehouden in de Schildkerk.

Het publiek genoot donderdagavond in de Schilderkerk volop van psalmen en gezangen in het eigen Rijssens dialect. Dat gewijde teksten in de moedertaal zó binnen konden komen was voor de aanwezigen een speciale ervaring. Een waagstuk voor de organisatie, want er werd geen entree gevraagd en plaatsen reserveren vooraf was niet verplicht. Daardoor was nauwelijks in te schatten hoeveel mensen erop af zouden komen. 

Hartroerend
Maar het dialect- en muziekminnend publiek heeft de organiserende Werkgroep van het Rijssens Museum niet in de steek gelaten. Werkgroep-secretaris Gerrit Beunk kon in zijn openingswoord enkele honderden mensen verwelkomen, waaronder burgemeester Jurgen van Houdt en echtgenote. Na het “Oonze Va in ’n hemel” beleefden de aanwezigen in de Schildkerk letterlijk een hartroerende start van dialectmaand maart. Er was veel te genieten op muzikaal gebied en op streektaalgebied. 

Aansluitend werd door de aanwezigen het gezang "Dichte o God bie Oe" gezongen. Een gezangvertaling van de onlangs overleden Gerrit Ligtenberg.

Kamerkoor Gloria
Een sterk kamerkoor Gloria onder leiding van Geert-Jan Schulenburg zong met een uitgebalanceerd Rijssens accent, waaraan dialectcoach Joke Seppenwoolde-Meijerink merkbare aandacht had besteed. 

Stadsorganist Dick Sanderman
Sanderman bracht een intrigerende “Biebelse” sonate van Kuhnau op het orgel. De strijd tussen David en Goliath werd ingeleid en per onderdeel toegelicht in aangenaam Rijssens door werkgroeplid Gertjan ter Harmsel.

 

Het publiek hoorde “geroas en gestaamp van Goliath” maar ook “het siddern en beewn van de Israëlietn en eur gebed tot God”. Maar de jonge herder David beslecht de strijd met een slinger en een steen: “Der dan! Steal vuur de plette. Hee vaalt, doar lig’e vuur ’t groondhoolt en stoarft.” Eerder in het programma had Ter Harmsel de betreffende Skriftleazing over dit duel gedaan uit 1 Samuel 17.

 

Min Va
Oud-Rijssenaar en werkgroeplid Ria Dekker-Averesch hield een “verhaandeling” over het thema “Min Va”. Zij ging in op het gebruik van de Nederlandse taal tegenover het dialect in verschillende situaties. Dekker, overdag kerkelijk werker in de protestantse gemeente van Schoonebeek, maakte duidelijk dat de Nederlandse taal voor een dialectspreker afstand kan scheppen tot de hemelse Vader. Die afstand is er niet voor een spreker van de Nederlandse taal die de Bijbel ook altijd in het Nederlands leest. Door de hemelse Vader in de taal van je hart aan te spreken, geeft je dat hetzelfde “hoeskomgeveul” als bij je aardse vader en dat is toch waar het om gaat, volgens Dekker. 

Lofprijzing
De psalmteksten waren grotendeels van de hand van oud-Rijssenaar Jan Averink uit Randwijk. Hij is al geruime tijd bezig met het overzetten van de psalmen in het Rijssens dialect en stelt hoge eisen aan woordkeus en berijming.

Jan Averesch die een toelichting geeft op de wijze van vertalen

Samenzang
Psalm 23 “De Heer is mijn herder” en psalm 103 “Oe pries ik, HEARE, oet min deepst gemood” werden, mede door de voortreffelijke begeleiding van Dick Sanderman, door het publiek soepel opgepakt en gezongen alsof er nooit een taalverschil is geweest.

Bij Psalm 150 “Hallelujah! Zingt Gods lof / priest Um in zin heailig hof / Priest Um, zunne moane, stearn” kwam het publiek in de benen en liet deze ultieme lofprijzing massief klinken in mooie Rijssense woorden.

Ook de gezangenvertalingen van de onlangs overleden Gerrit Ligtenberg vielen in bijzonder goede aarde. In het begin “Dichte o God biej Oe” en aan het slot klonk “Bliewt biej miej Hear” wat door Gloria en het publiek in wisselzang werd gezongen.

De zangavond werd besloten met de zegenbede uit Numeri 6: “De HEARE mag oeleu zeagn en heudn.

 De toeloop van het publiek en de warme reacties na afloop vragen om een herhaling van een dergelijk streektaalevenement in de toekomst.

Voor degenen die de avond hebben gemist is hier nog een video opname van de hele avond.

 

 

 

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae