logo Erfgoed Rijssen-Holten

Genealogie

Genealogie of stamboomonderzoek houdt zich bezig met  onderzoek naar de afstemming van een mens en het opstellen van een stamboom van zijn familie, die zo ver in het verleden teruggaat als maar is na te gaan. Niet alleen de burgerlijke stand is hiervoor een belangrijke bron. Ook oude oorkonden en vooral kerkelijke registers zijn belangrijke informatiebronnen.

Gemeente Rijssen-Holten
Stamboomonderzoek  mag zich steeds mee verheugen in een brede belangstelling. De gemeente Rijssen-Holten speelt hier op in door de openbare akten burgerlijke stand beschikbaar te stellen op deze website. Akten burgerlijke stand worden pas openbaar na verloop van een bepaalde tijd. 
Voor geboorte akten geldt dat deze openbaar worden na 100 jaar. Huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar.
U kunt deze openbare registers vinden door te klikken op: openbare akten
Met vragen kunt u terecht bij de afdeling burgerzaken tel 0548-854854.

Werkgroep Genealogie Oudheidkamer Hoolt'n
De oudheidkamer Hoolt'n kent een specifieke werkgroep Genealogie. De werkgroep heeft in de eerste plaats tot doel het beheren, bijhouden en zoveel mogelijk aanvullen van de aanwezige genealogische gegevens.
De leden van werkgroep zijn iedere dinsdag, met uitzondering van de maanden mei en augustus, van 13.30 tot 16.00 uur werkzaam in de notariskamer in het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat met bijwerken en aanvullen van gegevens. Speciaal aan het op de computer vastleggen van de gegevens uit de registers van o.a. de diverse volkstellingen, belastingregisters en oud- rechterlijke archieven wordt veel tijd besteed.
De oud-rechterlijke archieven, in de wandeling ORA genoemd, vormen eveneens een belangrijke bron voor het genealogisch onderzoek. De originele akten bevinden zich in het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle, die deze akten op fiches heeft gezet. Ook heeft het HCO, in verband met de moeilijke leesbaarheid, van deze akten transcripties, excerpten en indexen gemaakt.
De oudheidkamer Holten heeft van deze fiches, transcripties, excerpten en indexen scans laten maken. Omdat de kwaliteit van de scans van de fiches van de akten van onvoldoende kwaliteit is om deze hier te publiceren, zijn deze op de oudheidkamer Holten te raadplegen. De transcripties excerpten en indexen treft u aan. op: Oud rechterlijke archieven.

Op verzoek wordt de stamboom van uw familie opgesteld. Voor een kleine vergoeding van 10 euro krijgt u de stamboom van uw familie op papier of (indien gewenst) op cd. Interesse? Maak een afspraak met Jan van Langen (0548-362476) of Jochem IJmker (0548-361652) of stuur een email naar ohk.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 Voor meer informatie zie: www.oudheidkamerholten.nl.

Werkgroep Heemkunde Rijssen
Bij het Rijssens Museum is Genealogie ondergebracht bij de werkgroep Heemkunde. De leden van de werkgroep komen maandelijks bijeen op het Rijssens Museum. Elke laatste donderdagavond van de maand houden ze hier ook hun spreekuur. Het spreekuur begint op 19.30 uur. 
Wie vragen heeft over genealogisch onderzoek of hulp nodig heeft kan daar terecht.  Vragen kunnen ook gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van "genealogie".

Andere bronnen
Hierna treft u enkele andere bronnen aan waar interessante informatie over genealogie te vinden is. 

Historisch Centrum Overijssel: Stamboomonderzoek

Archieven.nl

WieWasWie.nl

Genealogieonline

 

 

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae