logo Erfgoed Rijssen-Holten

Het Rijssense voetbal

Het voetbal in Rijssen begon toen  de heer ter Horst in het voorjaar van 1909 na een lang verblijf terug kwam uit Engeland. Als onderdeel van de fam. Ter Horst Jutefabriek had hij hier een deel van zijn opleiding gevolgd. In Engeland werd in die tijd het voetbal steeds populairder.

Als jonge sportieve knaap kreeg hij daar dit virus ook mee en hij besloot om bij terugkomst een lederen voetbal mee te nemen. In Rijssen aangekomen zocht hij direct contact met de heren Gijs Muller en G.J. Poortman en dit drietal hebben in die dagen de zorg gedragen voor de oprichting van de voetbalvereniging Rijssen Vooruit op 1 juli 1909. De leren bal werd al snel in het Riessens verbasterd tot ’n Arreveebal. Het voetbalveld met de prachtige oude Engelse tribune kwam op initiatief van ter Horst aan de Wierdensestraat. Zij stelden hier grond voor ter beschikking. Eerst werd er alleen vriendschappelijke gespeeld en pas in 1915 werd er op initiatief van Rijssen Vooruit een eigen competitie ingesteld. In het seizoen 1916/1917 speelt Rijssen Vooruit voor de eerste keer in de T.V.B.

Rond 1920 was op de Hoar (de Haarstraat) een groep jongeren  die ook erg wilde wilde voetballen. Lid worden van Rijssen Vooruit was echter uit den boze omdat Rijssen Vooruit op zondag speelde. Dit strookte  niet met de geloofsovertuiging van dit deel van de Rijssense bevolking. In 1923 werd daarom de voetbalvereniging HVV (Hoarse Voetbal Vereniging) opgericht. Ze gingen voetballen op een heideveld achter 'n Dennekaamp. Omdat dit terrein te klein was verhuisde men naar De Hoefhamer, een stuk grond dat aan de weg naar de Friezenberg lag.
Dat de vereniging de naam Sparta kreeg was het gevolg van de komst van huisarts "dokter Oosthoek". Hij kwam van Rotterdam en had daar bij Sparta gespeeld. Na de 2e Wereldoorlog vergde de wederopbouw veel. Er was veel werk te doen en ook op zaterdag moest er gewerkt worden. Een moeilijke tijd brak aan voor Sparta. Uiteindelijk zijn er in 1950 gesprekken gevoerd met Rijssen Vooruit hetgeen er in resulteerde dat Sparta overging in de Zaterdagafdeling van Rijssen Vooruit.
De volledige geschiedenis met bijbehorend beeldmateriaal vindt u door te klikken op: De geschiedenis van Sparta  

In 1960 kwam er een einde aan de fusie met Rijssen Vooruit. Hoewel het aanvankelijk wat onwennig verliep leek het dat de belangen van beide verenigingen door de fusie waren gediend. Toch kwam er na 10 jaar een einde aan deze fusie. De zaterdagafdeling besloot zich af te scheiden van Rijssen Vooruit en als zelfstandige vereniging verder haar eigen weg te gaan. In café 'n Hook was de officiéle oprichtingsvergadering. Hier kwam ook de nieuwe naam voor de vereniging ter sprake. Het liefst had men de naam Sparta weer gekozen. Maar dit stuitte op bezwaren omdat er inmiddels in Enschede al een club was met de naam Sparta. Uiteindeljk wordt gekozen voor de naam Sportclub Rijssen.
De volledige geschiedenis met bijbehorend beeldmateriaal vindt u door te klikken op:: De geschiedenis van Sportclub Rijssen

Excelsior’31 werd opgericht 30 mei 1931. In haar bestaan is de vereniging, met meer dan 1800 leden, uitgegroeid tot één van de grootste in het zaterdagvoetbal in Nederland. Met ongeveer 85 teams neemt de club deel aan de competitie. In de Reggehal, de Stroekeld en Reggesteyn, spelen 16 zaalvoetbalteams. In 2013 zijn we gestart met damesvoetbal en binnen 1 seizoen is de club bijna 100 dames rijker. Daarnaast is er ook ruimte voor G-voetbal en 35/45+ voetbal. 
Sinds 1965 spelend op Sportpark De Koerbelt, samen met SC Rijssen, de Windhondenvereniging Rijssen en de AVR (Atletiek Vereniging Rijssen) waar we sinds 2006 negen velden tot onze beschikking hebben. Sinds 2006 beschikken 4 velden over verlichting. In 2012 werden 2 velden voorzien van kunstgras

 

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae