logo Erfgoed Rijssen-Holten

Nieuws

Expositie Oudheidkamer Holten

‘Van spuit tot stretcher. Holtense Gezondheidszorg’.
De komende maanden staat de Oudheidkamer in het teken van de Holtense gezondheidszorg in de vorige eeuw, met talloze oude materialen, foto’s en opstellingen van Holtense huisartsen, EHBO en kraamzorg.

In de eerste expositieruimte zijn medische gebruiksvoorwerpen te vinden van de vroegere Holtense huisartsen Nagelhout, Bessinkpas, Sijtsema en Zweers-Talsma. Met in de vitrines talloze flesjes, potjes en smeerseltjes die vroeger door de dokters werden ingezet ter bevordering van onze gezondheid. Soms waren deze echter niet toereikend en werd zwaarder materieel ingezet als spuiten, haken, tangen en ander ‘gereedschap’. 
Van dokter Sijtsema staat in de tweede ruimte de prachtige op maat gemaakte apothekerskast met inhoud zoals deze jarenlang in zijn huis aan de Enkweg heeft gestaan. Ook zijn ’gifkast’ is te zien, waar gevaarlijke medicijnen werden opgeborgen. 
In de derde ruimte laat werkgroep Textiel zien hoe medio vorige eeuw de kraamzorg er in Holten uit zag. De kraamvrouw met baby, verzorgingsspulletjes en kinderkleertjes. Wie kan het zich allemaal nog herinneren? Vergeet ook niet even een blik te werpen in de bedstee. 
In de achterste ruimte biedt EHBO Holten een kijkje in ruim 70 jaar eerste hulp in Holten. Oude lesboekjes, kleding en uitrusting uit de beginjaren en een oude canvas brancard zijn een kleine greep uit de historie van de EHBO.

 

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae