logo Erfgoed Rijssen-Holten

Nieuws

Exposities van Gerrie Oplaat en Textiel en Mariniers in de Oudheidkamer Holten

EXPOSITIES 'GERRIE OPLAAT-VERHALEN IN KLEI' EN 'KUNSTIG HOLTEN'

De komende maanden zijn in Oudheidkamer Hoolt’n kunstwerken van Holtense bodem te bezichtigen:‘Gerrie Oplaat-verhalen in klei’ en ‘Kunstig Holten’, onderdelen van de EtalageKunstRoute.  

Na jaren van ziekte overleed vorige maand kunstenares Gerrie Oplaat op 58-jarige leeftijd. Ze woonde samen met haar man Bennie aan de Larenseweg en ontving er vanaf 1995 haar cursisten die ze boetseerles gaf in de ‘kas’ bij haar huis. Vele enthousiaste Holtense amateur-kunstenaars hebben daar door de jaren heen van haar leren boetseren, glazuren en bakken door veel te “kiek’n, kiek’n, kiek’n”. Gerrie was erelid en mede-oprichter van de VHBK, Vereniging van Holtense Beeldende Kunstenaars, en bleef tot het laatst toe betrokken bij de totstandkoming van deze expositie. Samen met de VHBK organiseerde Bennie Oplaat, echtgenoot van Gerrie, afgelopen maandag voor familie, oud-cursisten en andere genodigden een bijeenkomst ter ere van haar en haar expositie. De expositie ‘Gerrie Oplaat-verhalen in klei’ is te vinden in de voorste expositieruimte en bevat verrassend veel van haar unieke keramische werken die zowel qua techniek als ontwerp zeer divers zijn.

De expositie ‘Kunstig Holten’ bevindt zich in de achterste expositieruimte. Deze bestaat uit schilderijen, foto’s en ruimtelijke werken van zo’n twintig leden van de VHBK, als onderdeel van de totale EtalageKunstRoute die momenteel op meerdere locaties in Holten te vinden is.

De expositie ‘Gerrie Oplaat-verhalen in klei’ en ‘Kunstig Holten’ zijn in de Oudheidkamer te bezichtigen tot eind maart. 

De openingstijden van Oudheidkamer Hoolt’n aan de Dorpsstraat 25-27 zijn t/m 29 oktober: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Vanaf november is de Oudheidkamer geopend op vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Entree is gratis, vrije gift wordt gewaardeerd.

NIEUWE EXPOSITIES WERKGROEP TEXTIEL EN WERKGROEPMARINIERS

Ook zijn er twee nieuwe exposities van de werkgroepen Textiel en Mariniers. De expositie van de werkgroep Textiel in de middelste ruimte staat momenteel in het teken van warmte en energie, zoals dat vorige eeuw gebruikelijk was. Oude kruiken, stoven en warmtelampen moesten vroeger de mens en z’n huis verwarmen en komen momenteel in menig huishouden noodgedwongen weer voor de dag door de huidige energiecrisis.

De werkgroep Mariniers toont in hun expositieruimte een expositie over de deelname van Nederlandse militairen aan de United Nations Advance Mission in Cambodia (UNAMIC, later UNTAC), de uitvoering van het vredesakkoord in Cambodja in 1992 en 1993. Er zijn verschillende films en veel foto’s te zien, afkomstig van oud-leden van het Korps Mariniers die in hun huidige functie als vrijwilliger bij de Oudheidkamer hun ervaringen delen.

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae