logo Erfgoed Rijssen-Holten Leemspoor

Deelnemers overzicht

Leemspoor

Een eeuw geleden waren er in Rijssen nog 15 steenfabrieken. In de jaren '60 van de vorige eeuw waren er nog 4 van over. Dit waren de steenfabrieken van de Gebr. Struik en van de Gebr Ten Bolscher aan de Enterstraat, de steenfabriek Baan en Ten Hove op de Brekeld en de steenfabriek Smeijers en Voortman aan de Markeloseweg. Deze steenfabrieken hadden vanaf het begin van de twintigste eeuw een smalpspoor in bedrijf om klei van de groeve naar de fabrieken te transporteren. Tussen de steenfabrieken in Rijssen en de leemgroeve in de Hoch bij  Markelo was een smalspoor van ongeveer 12 kilometer lengte.
Door het toenemende verkeer en het lawaai bij het afgraven werd rond 1964 het smalspoor vervangen door vrachtauto's. 
Om de geschiedenis van het leemspoor levend te houden is door de Stichting Leemspoor Rijssen aan de voet van de Rijsserberg een deel van het oorsponkelijk traject van het smalspoor opgebouwd. Aan de Markeloseweg is een remise gebouwd die tevens het vertrekpunt van de trein is. Vanaf hier loopt een fraai bostraject naar het Station Koerbelt. Op dit station kunt u alleen op bijzondere rijdagen opstappen


Uitgebreide informatie over het Leemspoor en over de openingstijden van het leemspoor vind u op de website van het Leemspoor.


 De geschiedenis van de Rijssense steenfabrieken vind u bij het Thema Steenfabrieken


 


 

Afbeeldingen worden geladen

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae