logo Erfgoed Rijssen-Holten Voetbalvereniging Rijssen Vooruit

Deelnemers overzicht
Voetbalvereniging Rijssen Vooruit
Kasteellaan 1b
Rijssen, 7461PV

Voetbalvereniging Rijssen Vooruit

Toen Harmen Ter Horst in 1909 na een lang verblijf in Engeland met een lederen bal (De befaamde Arreveebal) terug kwam in Rijssen wat dit het begin van de oprichting van de Voetbalvereniging Rijssen Vooruit. Samen met Gijs Muller en G.J Poortman werd door dit drietal Rijssen Vooruit op 1 juli 1909 opgericht.
Na enkele jaren vriendschappelijk te hebben gespeeld tegen verenigingen uit de omgeving nam Rijssen Vooruit in het seizoen 1916/1917 voor de eerste keer deel aan de competitie van de TVB. Direct dit seizoen eindigde de club als tweede achter kampioen Almelo en promoveerde gelijk naar de tweede klasse TVB. 
Na enkele promoties doet de club in seizoen 1924/1925 haar intrede in de N.V.B en ook dat jaar ging de kampioensvlag uit.
Rond 1929 word er langs het speelveld een Engelse tribune geplaatst en in 1952 zijn hier de kleedkamers onder gebouwd die tot de laatste dag van het bestaan van Rijssen Vooruit gebruikt zijn.
Tussen de jaren 1930 en 1950 speelde de club in de tweede en derde klasse van de KNVB met afwisselend succes.
Eind jaren 50 scheidde de zaterdagafdeling zich af van Rijssen Vooruit en hierna ging het op sportief gebied snel bergafwaarts met de club en belande dan ook begin 1960 in de tweede klasse TVB.
In de jaren 60/70 speelde club met afwisselend succes in de eerste en tweede klasse TVB.
In 1985 bestaat Rijssen Vooruit 75 jaar en dit word groots gevierd met een wedstrijd tegen FC Twente. Door het succes van dit jubileumjaar beslaat de club om daarna elk lustrum groots aan te pakken en met het 85-jarig bestaan was er dan ook weer een groot feest ditmaal met diverse artiesten. Na dit jubileum kreeg de club een kleine opleving maar deze was van korte duur, want in 1993 werd de jeugdafdeling opgeheven en ging de club alleen nog verder met een seniorenafdeling. In 1994 word ook het 85 jarig jubileum groots gevierd maar heeft de club nog maar twee seniorenelftallen en met 63 leden lijkt het einde van Rijssen Vooruit inzicht. Maar door dat het toenmalige bestuur besloot om nog een keer een poging te wagen om Rijssen Vooruit te redden werd de jeugdledenwerfactie “Wij hebben het veld, U de jeugd? “ opgestart en tijdens het Sportgala kreeg de club 5 minuten om deze actie te promoten . Deze actie werd een groot succes want in het seizoen 1997/1998 worden er drie senioren en drie jeugdteams ingeschreven. 
In 1997 behaald Rijssen Vooruit na 22 jaar weer een succes door het behalen van een periodetitel.
Begin 1998 word de bestuurskamer en de tribune die ondertussen op de gemeentelijke monumentenlijst staat flink opgeknapt.
In 1999 pakt Rijssen Vooruit weer groots uit met haar 90-jarig bestaan en voetbalt tegen Roda JC 
Begin 2000 gaat Rijssen Vooruit een samenwerkingsverband aan met het AZC Markelo en laat zo haar sociale gezicht zien. Ook heeft de samenwerking voordelen voor de club want met de jeugd van het AZC kunnen de jeugdteams aangevuld worden.
In 2002 begint Rijssen Vooruit met een zaterdag elftal en dit zal tot het eind van de club standhouden.
Op 1 januari 2009 word het nieuwe jaar ingeluid door de leden met een groots vuurwerk dat het begin is van de activiteiten rond het 100 jarig bestaan van de club . Bijna elke maand is er wel iets te doen rond het 100-jarig bestaan maar het hoogte punt was in juli wel de wedstrijd tegen FC Twente die samen met FCT Riessen werd georganiseerd.
Ondanks dat Rijssen Vooruit in 2011 volop in bloei is word er voor gekozen om haar eerste elftal op zaterdag te laten voetballen en de zondag alleen nog maar te gebruiken voor recreatief voetbal.
De keuze voor zaterdagvoetbal bleek geen slechte te zijn want steeds meer spelers uit Rijssen melden zich aan bij de club en in 2016 telt de club ruim 250 leden.  Toch kiest de club in 2017 om de fusie gesprekken met RKSV en Sportclub Rijssen aan te gaan . Na het afvallen van Sportclub kiezen de leden er toch voor om te fuseren met RKSV onder het motto van “Wij moeten niet aan ons denken, maar aan onze kinderen en kleinkinderen “ zodat die ook bij een gezonde club kunnen spelen .
Precies op haar 110-jarig bestaan houd Rijssen Vooruit op te bestaan en beginnen haar leden aan een nieuw sportief avontuur bij s.v.Rijssen .


 


 

Afbeeldingen worden geladen

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae