logo Erfgoed Rijssen-Holten

Nieuws

Erfgoed Rijssen-Holten en MijnStadMijnDorp gaan samenwerken

RIJSSEN-ZWOLLE - Het cultureel-historisch platform Erfgoed Rijssen-Holten (ERH) en het Overijsselse platform MijnStadMijnDorp (MSMD) van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) gaan intensief samenwerken.

 

Doel van de samenwerking is dat bezoekers van ERH en MSMD over en weer maximaal kunnen profiteren van de enorme hoeveelheid aan wederzijdse gegevens. Er is een digitale koppeling in de maak, waardoor websitebezoekers gemakkelijk van elkaars beelden, documenten en films kennis kunnen nemen. De digitale koppeling wordt financieel mogelijk gemaakt door een gift uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad. Zowel ERH en MSMD zijn blij met dit verjaardagscadeau waarvoor financiering werd aangevraagd onder de naam “Veanster op Riessen en Oaweriessel”.   

 

De samenwerkingsovereenkomst tussen ERH en MSMD werd onlangs ondertekend op het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Daarvoor waren twee delegaties uit Holten en Rijssen naar Zwolle getogen. Bij deze gelegenheid werd ook uitgebreid kennis gemaakt met de nieuwe HCO-directeur Vincent Robijn en de andere HCO-medewerkers die bij het project betrokken zijn.

 

De medewerkers van de musea van Rijssen en Holten zijn al vele jaren bezig historisch beeldmateriaal te verzamelen en te digitaliseren. Na selectie worden de foto’s voorzien van alle beschikbare informatie en op de website Erfgoed Rijssen-Holten gezet. De opslag van data en de website Erfgoed Rijssen-Holten is mogelijk gemaakt door software van de gemeente Rijssen-Holten die ook wordt gebruikt voor de eigen gemeentelijke archivering.

 

Naast beeldmateriaal van de Rijssense en Holtense musea zijn op de site Erfgoed Rijssen-Holten ook video’s te zien, kranten, huwelijks-, overlijdens- en geboorteakten. De nieuwe koppeling geeft inwoners van Overijssel en andere geïnteresseerden de gelegenheid om digitaal alles gemakkelijk te bekijken op ERH. Omgekeerd kunnen bezoekers van ERH straks soepel doorklikken naar het Overijsselbrede platform MSMD. Daarop staat een schat aan informatie over de Overijsselse steden en dorpen, waaronder ook veel informatie over Rijssen en Holten.

 

Beide platformen slaan de handen ineen om de koppeling te kunnen maken, waarbij de eigen websites volledig behouden blijven. In het najaar worden de resultaten getoond aan het publiek: een blijvend verjaardagscadeau voor alle inwoners van Rijssen en heel Overijssel.

Erfgoed Rijssen-Holten maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae